søndag 20. mars 2011

Økologisk ull er gull!

Et av Bånsull sine hovedprodukter er ulltøy for barn og voksen i ubehandlet, økologisk ull. Vi i butikken elsker ulla vår! Vi synes at økologisk produksjon er viktig, men hva er det egentlig?

Forskjellen mellom konvensjonellt produsert og økologisk produsert ull er strengere krav i alle ledd av produksjonen. Hovedsaklig handler det om dyrehold og foring, samt bruk av kjemikalier i både dyrehold og på garn/tekstil. I tillegg handler det om en rettferdig handel for de som lager klærne vi får tilsendt. Her kommer noen ord om den økologiske ullas vei fra sauen til oss i butikken.


Når ulla fortsatt sitter på sauen gjelder det å tilrettelegge for sauens velferd og naturlige behov. De må ha store nok arealer og alltid mulighet til å bevege seg ute. Det stilles også krav til beiteområder. (Siden sauer trenger store arealer er det dyrere å produsere ull enn andre naturfiber som f. eks. bomull og lin) Sauer blir ofte plaget av parasitter, og i mange tilfeller behandler man hele dyret med kjemikalier for å stoppe dette. Disse kjemikaliene kan være helse- og miljøfarlige for dyret og oss. Etter at ulla har blitt til garn og tekstil behandles det med en rekke kjemikalier for å oppnå egenskaper vi ønsker oss. Det vanligste er bleking, flammehemming, superwash og farging(men listen er ofte mye lenger).
  • Ull i seg selv er veldig lite antennelig og kan bestå test med glødende sigarett uten å ta fyr, allikevel blir ullplagg ofte tilsatt flammehemmere.
  • Superwash er en plastfilm som blir påført ullfibrene sånn at man kan vaske plagget sammen med andre klær i vaskemaskinen.
  • Når det kommer til farging kan det ofte være mer tungvint og dyrt å farge plaggene med naturlige fargekilder som f. eks planter. Derfor er det vanlig å bruke stoffer som er vanskeligere for naturen å bryte ned. Det blir også gjerne brukt kjemikalier for å få fargen til å sitte bedre og lettere la seg overføre til plagget.
For å få til alt dette blir det brukt en rekke kjemikaler som kan være farlige for helsen til oss og miljøet vårt. Mange av stoffene sitter lenge i klærne og kan føre til allergi og hudirritasjoner ved lang kontakt med huden vår. Noen flammehemmere er blitt stemplet som miljgifter og er særlig farlige siden de kan hope seg opp i naturen og i kroppen vår! (Kjemikalier i tekstiler, Miljøprosjekt nr. 534/2000, Miljøstyrelsen) Listen over farlige kjemikaler ved produksjon av tekstiler er lang, og veldig mange av de er forbudt å bruke i produksjon Norge, men blir importert på ferdige plagg allikevel.

Ved økologisk produksjon skal det ikke brukes noen farlige kjemikaler verken ved saueholdet eller tilvirkningen av garn/tekstil. Ingen arbeidere skal heller blir utsatt for farlige stoffer på arbeidsplassen sin. Som forbruker støter man gjerne på litt høyere priser når man ser at en vare er økologisk merket. Dette er fordi de billigste løsningene ikke alltid er de beste for miljøet, oss selv og de som produserer klærne for oss.

Vi på Bånsull synes at økologisk er fornuftig og rettferdig. Ull er best, ingen protest! Les mer om hvorfor ull er så bra her på bloggen vår, besøk nettsiden vår http://www.bansull-drammen.no/ eller siden vår på facebook.

Har du spørsmål om ull eller andre varer vi har? Spør i vei!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar